Pisma čitatelja – Nabavila sam elektronsku napravu s ogrlicom …

Pitanje:

——————————-

Dobro veče Nenade i pozdrav iz Garešnice!

Ja sam eto vlasnica četiri ženska psa od kojih su dvije sestre stare 5 mjeseci, njihove mame Sambe i jedne prekrasne mješanke Buge. Samba je čista labradorica a Bugi ovčarka sa malamutom miješana. Velike su i jake, imaju sve što treba – ljubav, dobru ishranu, veliko dvorište, dobre kućice i da ne nabrajam dalje ali imam jedan veliki, veliki problem koji traje već poduže a to je bježanje. Kad njima puhne nema ograde preko koje ne preskoče i ne pomaže ako ja to vidim pa ih zovem da se vrate. One samo odu i vrate se nakon nekoliko sati, umorne, smrdljive a ponekad i ozlijeđene od tko zna čega. Naša je ulica prometna i bojim se da će se naći pod autom. Puno sam već novca dala za razna liječenja, bilo je i šivanja itd…

Nabavila sam elektronsku napravu s ogrlicom i Buga je to nosila ali je skužila da može bježat kad ogrlicu ne nosi a ne smije ju stalno imat na sebi. jednom je pobjegla s njom, ušla u ribnjak i ogrlica više ne radi a platila sam ju 700kn.

Ne mogu podnijeti da se vežu u velikom dvorištu i da moram izaći van i držati ih kao krave do -5, a to radim u posljednje vrijeme. Danas sam nagovorio svog supruga da kupi građevinske mreže i da podigne visinu susjeda na postojeću parcelu, jer su oni uglavnom preskakali, a on je to i učinio. Sve su samo gledali, ostali su pušteni i kad smo otišli u kuću nestali su. Ne znam kamo su preskočili, ali sutra imam zadatak da ih nadgledam i spriječim. Vozio sam se oko Garešnice sat vremena nadajući se da ću ih naći ali ništa. Bojim se da ovi mališani ne nauče istu stvar – pa što ću.

Poludit kad pomislim kako one šlajfaju po gradu ili negdje. Meni je to bježanje stvarno prava noćna mora i moram to nekako riješiti pa molim savjet i pomoć da riješim taj veliki problem naše cijele obitelji.

Vaš savjet i pomoć mi je velika nada! Pozdrav od marine

Odgovor:
—————————

Poštovanje,

Da bi ste riješili taj problem svakako preporučujem novu, čvršću, bolju i višu ogradu.

Električna ogrlica definitivno nije rješenje. Naime kod plahih i nesigurnih pasa ona može izazvati trajne psihičke posljedice, a oni stabilniji će jednostavno zaključiti ” Kad mi je ogrlica na vratu onda moram slušati, a kad je nemam onda mogu nastaviti po svome.

U biti čini mi se da onaj tko je izmislio i prodaje te ogrlice pojma nema o psećoj psihi.

Znači nakon postavljanja sigurnije ograde trebali bi ste postupiti na sljedeći način.

Pronaći mjesto koje možda mogu preskočiti ili im namjerno ostaviti otvorena vrata.

Pomno motriti na to mjesto i u zasjedi pričekati trenutak kad neka od njih namjerava istrčati ili pobjeći iz dvorišta. U tom trenutku dotrčati, uhvatiti je i vratiti u dvorište. Nakon toga slijedi ljutnja. Jako se naljutite na nju, ako treba glumite ljutnje, izvičite se na nju, uhvatite je za šiju i pošteno protresite (nemojte ju udariti i nemojte je tresti
strujom iz ogrlice).

Kad s tim završite smjestite ju u kaznu. To može biti neko mjesto koje ona ne voli a može biti i vezivanje na lanac ili lajnu na dvorištu. Svakako gledajte da to bude mjesto na osami i da druge ženke ne mogu doći do nje kako bi je tješile ili se igrale s njom.

Naravno i svim vašim ukućanima treba zabraniti da je maze ili tješe.

Pomoglo bi i kad bi se u tim trenucima poigrali s drugim psima. To će je jako povrijediti ona u kazni a vi se igrate s drugim psima.

Ostavite je tamo duže vrijeme (sat ili više)

Najvažnije je da ona taj vaš postupak shvati kao figurativno rečeno izbacivanje iz čopora. Naime pse kao društvene životinje tako nešto jeko pogađa.

Nakon što je pustite iz kazne ignorirajte ju cijeli taj dan. Nemojte ju ni maziti ni razgovarati s njom (ali mazite druge pse da bi ona shvatila da je u nemilosti).

Tako bi se trebali ponašati prema svakom psu koji poželi bez vašeg odobrenja izaći iz dvorišta.

Nekoliko takvih kazni i vidjet ćete da će one biti znatno opreznije i da im bijeg iz dvorišta neće više biti najomiljenija zabava.

Najvažnije je biti uporan i nepopustljiv.

Električnu ogrlicu spremite negdje u ladicu i zaboravite da ste je kupili.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

 

——————————–

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice ne smije se kopirati ili prenositi u druge medije bez dozvole autora.

Related posts